Leiden
Stadsnieuws
Algemeen
Idee ‘Officinalis’ wint ideeënwedstrijd Hartlijn
De ideeënwedstrijd voor de Hartlijn in het Leiden Bio Science Park, is gewonnen door verpleegkundige Arlien van der Kleijn met haar idee ‘Officinalis’. Zij ontving een cheque van 5000 euro uit handen van wethouder Paul Dirkse (Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën). Het idee is de hartlijn als ‘officina’, een bloemrijke en herkenbare lijn van geneeskrachtige planten met daartussen op belangrijke plekken knotwilgen, afgezoomd met een cortenstalen strip. De jury vond dit idee “het meest onderscheidend en passend bij de identiteit van het park. Bovendien is het te realiseren binnen de gegeven randvoorwaarden.” Het winnende idee wordt verder uitgewerkt en indien haalbaar gerealiseerd.

Twee 2e prijs winnaars
Twee ideeën eindigden op de 2e plek en werden beloond met 3000 euro: ‘Bee Science’ van vormgever Caro Agterberg en ‘Via Academica’ van architect Maikel Waterdrinker. ‘Bee science’ gaat uit van het uitvoeren van voet- en fietspad in een hexagonale (honingraatvormige) bestrating, als verbinding met de oorsprong van het leven. Dit patroon loopt uit in structuurformules, aangedragen door Leidse wetenschappers.

Het idee ‘Via Academica’ stelt zorgvuldig gekozen bestratingen voor voet- en fietspad voor (voelbaar voor slechtzienden, hufterproof en duurzaam) en voorzien van dimbare led-verlichting. Daartussen ligt een groene strook die ook benut wordt voor de inpassing van verlichting, info en zitgelegenheden.

Ideeënwedstrijd
In november lanceerden de gemeente en Universiteit Leiden in samenwerking met het LUMC en de Ondernemersvereniging LBSP de ideeënwedstrijd. De vraag was een idee te bedenken dat de functie van de Hartlijn en het plan om de openbare ruimte te herontwikkelen tot ‘Hollandse Campus’ versterkt. Er kwamen 103 inzendingen binnen van jong en oud, amateurs en professionals.
 
Facebook   Twitter   Instagram   Linkedin